Despre non-stiri in tech-blogging

Despre non-stiri in tech-blogging

sabato 19 marzo 2011 | Tags: , ,
Digg it | Stumble it | Save to Del.ico.us

Deja e un trend. Si unul de foarte mult prost-gust: Am gasit ceva pe net, hai sa ne dam cu presupusul, sa inventam aberatii si apoi sa le vedem pe toate blogurile si forum-urile. Si cele din Romania si cele de afara fac asta.

Exemplu concret: 9to5mac.com – un site care a scazut foarte mult de cind a angajat niste pusti amatori care dau toate mizeriile publica o stire: un MacBook Pro de 15? apare ca fiind “Unavailable”. Toata lumea sare cu presupunerile: WOW! Vine MacBook Pro!

DA, Vine un MacBook Pro nou anul acesta, dar Apple nu a scos acel MBP de pe site pentru citeva ore pentru ca venea noul model. Aici intervine marea diferenta intre bloggerii care stiu meserie si inteleg ceva despre Apple si cei care scriu mizerii sau copiaza toate aberatiile de pe blogurile de afara. Tech-blogging nu inseamna numai sa dai stiri traduse si apoi sa le stergi dupa 20 minute, cind ti-ai dat seama ca ai facut o mare tampanie! Si am vazut deja o gramada de cazuri si prin romania cu indivizi care nu stiu cu ce se maninca.

Aici intram deja in categoria a doua: tech-bloggerii din gasca “crede, traduce, nu cerceta si nu-ti pune capul la contributie”. Cu parere de rau il dau exemplu pe Marius care conduce un Forum de iPhone din Romania. Asta pentru ca greseala facuta de el in seara asta mi se pare una grava pentru un forum care se respecta. Din fericire el nu face greseli din astea in fiecare zi. Dar sunt indivizi care indobitocesc lumea cu informatii incorecte, traduse prost si ne-trecute prin filtrul mintii. Unii chiar sunt luati in serios de cititori, doar pentru ca posteaza aberatii pe banda rulanta.

click pt detalii

Marius a luat stirea de pe 9to5mac si a pus-o pe forum si pe Twitter cu un titlu bombastic: “Urmeaza o noua linie de MacBook Pro?” Dar nu a avut simpla curiozitate sa intre pe apple.com si sa vada ce e cu acel laptop disparut. Guess What? A fost dor un glitch de moment si laptopul era inca la vanzare. Daca eu nu observam, stirea de pe forum mergea mai departe si lumea chiar o credea.

click pt detalii

Eu nu sustin ca am cunostintele supreme despre Apple si despre cum merg lucrurile in tehnologie, dar atunci cind incepi sa scrii despre iPhone si Mac trebuie sa intelegi anumite lucruri. Numai atunci vei putea sa faci presupuneri, sa stii cind sa dai pe blog/forum anumite informatii si cind sa faci diferenta intre aberatii, zvonuri si lucuri care merita bagate in seama.

Altfel iti pierzi respectul cititorilor. Exista citeva forum-uri si bloguri romanesti care si-au pierdut respectul tocmai din cauza inteligentei scazute a proprietarilor. Nu e cazul acelui Marius de care vorbeam mai sus. Sper ca e doar o scapare pe care nu o va mai avea pe viitor.

Acum, apropo de MacBook Pro – Da, este la sfarsitul ciclului de viata pentru generatia actuala. Putina documentare pe net ne spune ca Apple a scos cite un model de MacBook Pro la fiecare (aproximativ) 208 zile. In momentul de fata putem numara deja 302 zile de la ultimul release. Asadar, orice om cu cap stie ca vom avea MacBook Pro in curind.

Apple lanseaza computere portabile fie in vara (inainte cu 2-3 luni de inceperea anului scolar), fie inainte de WWDC sau de lansarea unui update Major pentru Sistemul de operare. Stim deja ca Mac OS X Lion vine in vara, asa ca este de asteptat sa primim MacBook Pro pina atunci. Compania isi lanseaza produsele fie odata cu un sistem nou de operare (asta daca software-ul aduce ceva care cere si un hardware nou), fie cu o luna inainte.

Vorbim de update-uri majore: nu de acelasi design si un bump de 0.3GHZ la procesor, asa cum s-a intimplat ultima data.

Daca dai stiri si citezi alte bloguri care nu gandesc cind posteaza o mizerie nu esti mai inteligent decit ele. Daca dai un titlu cu semnul intrebarii nu inseamna ca poti sa spui orice aberatie. Afirmatiile de genul: “a aparut pe 9to5mac, macstories sau boio.ro …. trebuie sa fie adevarat!” sunt gresite. Nimeni nu detine adevarul suprem, dar unii inteleg despre ce scriu si altii nu. Unii inteleg politica Apple si a altor mari companii. De aici apar si prezicerile corecte si informatiile de calitate.

Ma intreba cineva “Cine esti tu, bah si tine ti-a dat tie titlul de cel mai bun Tech-Blog din Romania?” Poate ca si lipsa aberatiilor si a articolelor neverificate…

Hai sa gandim putin inainte sa umplem Internetul de prostii.


View the original article hereWhat Next?
Link To This Page:


Link To Home Page:or subscribe in as a reader

0 Responses to Despre non-stiri in tech-blogging

Posta un commento

Post più popolari

Advertisement

Recent Posts

Subscription